Az anyajegyek ártalmatlan bőrelváltozások, de különböző hatásokra könnyen átalakulhatnak rosszindulatúvá. Az anyajegyek jelenléte többnyire nem utal betegségre és többségük nem is jelent veszélyt viselőjére. Ugyanakkor a jóindulatú anyajegyek is rákos elváltozásokká fajulhatnak, ezért nagyon fontos, hogy különbséget tudjunk tenni az egyes anyajegyek között. 

Érdemes az anyajegyeket évente bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni, mert a fejlett technikának és tapasztalt bőrgyógyászainknak köszönhetően már korai stádiumban felismerhető a melanóma. A problémás anyajegyek így levételre, majd szövettani vizsgálatra kerülnek. érdemes mielőbb anyajegyszűrésre menni, mert életet menthet! 

Anyajegy vagy melanoma?

A melanoma a rosszindulatú bőrdaganatok ritka, de legveszélyesebb fajtája, amelyet a festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzása okoz. Általában egy egyre növekvő (vagy lehet zsugorodó) folt/anyajegy, melynek szélei szabálytalanná válnak és változatos színeket tartalmaznak, de megjelenhet gyorsan növekvő rózsaszínű vagy vöröses csomó formájában is. Szabad szemmel nem megállapítható, hogy anyajegyről, vagy pedig melanomáról van-e szó. Ezért hangsúlyozottan fontos a szakorvosi vizsgálat. Ezt javasolt évente elvégeztetni. A szakvizsgálat során, a bőrgyógyász egy speciális nagyítóval (dermatoscop) vizsgálja meg az anyajegyeket. A rendszeres anyajegy vizsgálat életmentő lehet, mivel fiatal nők körében a bőrrák az egyik első a halálozási okok között. Különösen veszélyeztetettek azok az emberek, akiknek nagyon sok anyajegyük van vagy szabálytalan alakúak az anyajegyeik, a világos bőrű, világos szemű-hajú típusok, de jelentősen nagyobb a kockázat azoknál is, akiknek szűk családi körében már előfordult a betegség. Az anyajegy-és bőrrák vizsgálat korhatár nélkül, akár gyerekeken és időseken is elvégezhető. Ha már legalább egyszer leégett a napon, sok anyajegye van vagy új anyajegyek megjelenését illetve a korábbiak változását vette észre.

Az anyajegy eltávolításhoz 1 évnél nem régebbi bőrgyógyászati diagnózis szükséges. A bőrgyógyászati vizsgálat után a bőrgyógyász eldönti, hogy szükséges-e bármely anyajegy eltávolítása. Természetesen akkor is van lehetőség anyajegy eltávolítására, ha az nem fenyeget egészségügyi kockázattal, de esztétikailag zavaró. Az anyajegy eltávolítását minden esetben sebész szakorvos végzi, az eltávolított anyajegyet pedig szövettani vizsgálatnak vetjük alá.